Photo: Andrei Ignia (sandrino.i@instagram)
Deseori ne-a fost adresata intrebarea: cum gatim caracatita ca sa fie frageda? Raspunsul este simplu. Dar inainte, am dori sa va explicam si alte doua aspecte.
I. Cum facem diferenta intre tentacule de caracatita si tentacule de calamar?
Incercam sa explicam aceasta diferenta pentru ca cele doua difera mult din punct de vedere al gatitului, gustului si texturii. In plus, unele magazine au puse la vanzare tentacule de calamar, prezentate ca si tentacule de caracatita si bineinteles, la pret de tentacule de caracatita. Asadar, cea mai usoara deosebire se poate face urmarind tipul ventuzelor de pe tentacule: formatul ventuzelor la caracatita este rotund, in timp ce la calamar este sub forma unui firicel. Va prezentam si 2 fotografii:
II. Cum curatam caracatita?
In general caracatita cumparata din supermarket este deja curatata. Dar este bine sa verificam toate cele 4 etape:
1. Curatam tentacul cu tentacul si indepartam nisipul din ventuze si algele agatate de acestea.
2. Curatam capul. Eliminam toate organele gasite in interiorul acestuia, clatim cu apa. Putem intoarce pe dos ca si in poza, pentru a ne asigura ca este curatat complet.
3. Curatam ochii. Cu ajutorul unui cutit sectionam in zona ochilor si eliminam tot lichidul aflat in interior. Clatim apoi cu apa.
4. Eliminarea ciocului. In mijlocul caracatitei, intre tentacule putem observa ciocul de forma unei masline, de culoare neagra. Acesta se poate elimina foarte usor prin apasare cu ajutorul degetelor, din interior spre exterior.
III. Cum pregatim caracatita?
Doar in cazul in care nu dorim sa servim caracatita cruda/marinata, caracatita trebuie fiarta si apoi pregatita dupa propriul plac: in tigaie, pe gratar, in cuptor sau alt proces termic preferat. Pentru fierbere, se selecteaza un vas adecvat pentru dimensiunea caracatitei. Se pune caracatita impreuna cu legume, ceapa si ,de preferat, radacinoase: morcov, telina sau patrunjel. De asemenea pentru o aroma placuta, adaugam boabe de piper si 2-3 frunze de dafin. Pentru fierbere se foloseste vin rose sau rosu si apa, in proportii egale. Important este sa acoperim cu lichid toata caracatita. Punem la fiert la foc mic, cu capac. In functie de greutatea caracatitei depinde si de cat tinem pe foc: 1kg=30minute. Dupa fierbere, caracatita se scoate, se sectioneaza si se gateste in functie de cum dorim sa o servim.
IV: Retete Soft&Grace ce contin caracatita
- Caracatita cu Spanac: http://softandgrace.ro/2019/01/17/caracatita-cu-spanac
Photo: Andrei Ignia (sandrino.i@instagram)
No Replies to "Caracatita (curatat/pregatit)"